De koning van Sicilië: De Cannoli
De cannoli, afkomstig uit Palermo op het eiland Sicilië, werd oorspronkelijk gemaakt voor carnaval, maar heeft zo'n immense populariteit verworven dat ze nu het hele jaar door worden genoten, aldus Rosemary Molloy in Authentic Italian Desserts. Na de tiramisu is de cannoli een van de meest geliefde zoete lekkernijen uit Italië.
Maar wat is een cannoli precies? Letterlijk vertaald betekent 'cannoli' 'kleine tunnel'. Dit komt goed tot uiting wanneer je naar de cannoli kijkt: de rolletjes zijn gemaakt van gefrituurd deeg met toevoeging van witte wijn. De zoete, romige vulling bestaat van oudsher uit een verrukkelijke combinatie van ricotta, chocoladestukjes en gekonfijte vruchtjes.
Tegenwoordig zijn er cannoli's verkrijgbaar in allerlei smaken. Extra bijzonder is dat in Sicilië verse ricotta van schapenmelk wordt gebruikt, wat de cannoli nog smaakvoller maakt dan wanneer er ricotta op basis van koemelk wordt gebruikt.
Onze Cannoli is ook glutenvrij!