Risotto, bekend rijstgerecht uit de Italiaanse keuken
Risotto, een rijstgerecht met romige textuur en intense smaak, is afkomstig uit het noorden van Italië, vooral uit regio's zoals Lombardije, Piemonte en Veneto. Deze regio's staan bekend om hun gebruik van rijst als belangrijk ingrediënt in de keuken, en risotto is daar een klassiek gerecht dat vaak wordt bereid met lokale ingrediënten zoals paddestoelen, saffraan en Parmezaanse kaas.
Aan de andere kant is pasta, de veelzijdige deegwaar die in verschillende vormen en sauzen wordt geserveerd, inderdaad afkomstig uit het zuiden van Italië. Regio's zoals Campanië, Sicilië en Puglia hebben een lange traditie in het maken van pasta, waarbij tarwe een belangrijk lokaal gewas is. Pasta wordt vaak geserveerd met regionale sauzen, variërend van tomatensaus tot zeevruchten, afhankelijk van de lokale culinaire tradities.
Deze twee culinaire schatten vertegenwoordigen elk de unieke culinaire identiteit van hun respectievelijke regio's in Italië.
Voor een goede risotto kunt het beste de Carnaroli, een iets langere en dunnere korrel en/of de Arborio, een iets dikkere rijstkorrel, gebruiken.
Zelf risotto maken?
Eerst een uitje smoren in een scheutje extra vierge olijfolie. Daar voegt u aan toe de risotto. Zodra de risotto glazig wordt, schenkt u de wijn over de risotto.Zodra de wijn is geabsorbeerd door de risotto voegt u de bouillon toe. Als laatste een klontje boter en Parmezaanse kaas.
Zo krijgt de rijst zijn kenmerkende zachtheid en romigheid.
De traditionele, Italiaanse risotto wordt gemaakt met vijf ingrediënten: ui, risottorijst, bouillon, boter en Parmezaanse kaas.
Risotto kopen?
In onze webwinkel Amesi.nl treft u een ruim aanbod van diverse soorten risotto's aan. Denk aan de risotto met citroen, of juist met saffraan, eekhoorntjesbrood of juist de heerlijke risotto met truffel. Carnaroli-rijst, wordt ook wel de koning onder de Italiaanse rijstsoorten genoemd.