Tiramisu is een van oorsprong een Italiaans dessert. Tiramisu betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
De oorsprong van Tiramisu is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk komt het uit de regio van Veneto of aan de aangrenzende regio Fruli-Venezia
Het verhaal gaat dat een Italiaanse restauranthouder en zijn vrouw per ongeluk het dessert hebben ontdekt en in 1972 voor het eerst hebben geserveerd. Toen de kok vanille-ijs aan het maken was, liet hij per ongeluk een lepel mascarpone in een kom met eieren en suiker vallen. De kok en zijn vrouw proefden het mengsel en besloten het resultaat te serveren op in koffie gedoopte lange vingers en bestrooid met bittere cacao. ( Bron Wikipedia).
In 2021 overleed de Italiaanse restauranthouder Ado Campeol die in zijn land wordt beschouwd als de uitvinder, "vader" van het dessert Tiramisu
Ingrediënten (op basis van 8 personen)
400 ml espresso
4 middelgrote eieren
125 g fijne kristalsuiker
500 g mascarpone
250 g lange vingers (savoiardi)
10 g cacaopoeder
100 ml Amaretto
Ovenschaal (20 x 30 cm)
Theezeefje
Bereidingswijze
- Zet de espresso en laat afkoelen. Splits de eieren, houd de dooiers apart. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en klop met een mixer met schone, vetvrije gardes stijf.
- Klop de dooiers met de suiker in een andere kom tot een luchtige crème. Schep de mascarpone er in delen door en spatel vervolgens voorzichtig het geklopte eiwit erdoor.
- Schenk de espresso samen met de Amaretto in een diep bord.
- Doop de helft van de lange vingers 1 voor 1 volledig in de espresso en bedek de bodem van de ovenschaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover.
- Vervolgens doop je de rest van de lange vingers opnieuw in de espresso met likeur en leg je deze boven op het mascarpone laagje. Tot slot bestuif je met een (thee)zeefje een laagje de cacaopoeder over het mascarponelaagje.
Laat minimaal 3 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
Buon Appetito!
Meestal wordt er Amaretto gebruikt, maar je kan naar eigen smaak lekker experimenteren met bijvoorbeeld Limoncello, Rum, Cognac, Grand Marnier of Tia Maria.