Pasta met (verse) sardientjes en ansjovisfilets
Hoofdgerecht
4 personen
25 minuten bereidingstijd
Een zeer populair en authentiek pastagerecht is de “Pasta con le sarde”. Dit gerecht, welke stamt uit de Arabische bezetting op Sicilië, bevat verse sardines, venkel, rozijnen, pijnboompitten en ansjovisfilets. Er zijn ook varianten zonder rozijnen of ansjovisfilets. Verse sardines zijn in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen. Vraag ernaar bij de visboer of bij een speciaalzaak als de Marqt in de grote steden, hier hebben ze vaak verse schoongemaakte sardientjes (zelf schoonmaken is namelijk een hele klus)!
Ingrediënten
- 320 gr. - Maccheroncelli, linguine of dunne spaghetti
- 400 gr. - Verse sardientjes
- 60 gr. - Wilde venkel (handvol venkelgroen of dunne reepjes venkel)
- 30 gr. - Rozijnen
- 30 gr. - Pijnboompitten
- 4 Ansjovisfilets
- 1 Theelepel saffraan
- 1 Uitje
- Olijfolie
- Zout en peper
- Citroen
- Broodkruim
Bereidingswijze
1. Week de saffraan 20 min. in 3 eetlepels heet water. Week de rozijnen ook 20 min. in warm water. Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge pan. En bak het broodkruim goudbruin in olijfolie.
2. Was de venkel schoon en kook het 10 min. in ruim kokend water. Laat de venkel daarna uitlekken en hak het fijn. Gebruik het water later om de pasta te koken.
3. Laat de rozijnen uitlekken en doe ze met de geweekte saffraan in een pan met olijfolie, breng het mengsel op smaak met een beetje zout en peper. Voeg de sardines met vocht toe en de ansjovisfilets in stukjes. Dek de pan daarna af en zet het vuur uit.
4. Kook de pasta al dente en voeg zout toe. Giet af en meng de pasta in de pan met de saus en de sardientjes.
5. Strooi als laatste de pijnboompitten en broodkruim over de pasta en besprenkeld het geheel met een beetje citroensap.
Geen zin om de hele saus zelf te maken. Natuurlijk hebben we ook een variant die kant en klaar is: