Italiaanse pesto
De bekendste pesto is wel de Pesto Genovese, een typisch streekproduct uit de regio Ligurië. De basisingrediënten van deze pesto zijn basilicum met fijn gemalen pijnboompitten, knoflook, Pecorino en/of Parmezaanse kaas, zeezout en extra vergine olijfolie. Er zijn echter veel meer pesto varianten. Zo heeft elke streek zijn eigen variant. De pesto's van Amesi zijn gemaakt van typische Siciliaanse producten als amandelen, pistache noten, wilde venkel, ansjovis, sardientjes, tonijn en pepers. De combinaties van deze streekproducten zorgen zo voor unieke smaken! Pesto werd oorspronkelijk altijd gewreven in een vijzel. Daarom is de consistentie dan ook fijner dan die van een tapenade. (Tegenwoordig wordt ook de keukenmachine gebruikt...) Zoals bij vele streekproducten in Italië gaat het erom de beste ingrediënten te gebruiken, alleen zo krijg je een perfecte smaak zonder toevoegingen te gebruiken zoals smaakversterkers...
Gebruik pesto
In Italië wordt pesto hoofdzakelijk gebruikt als pastasaus. Gebruik je een goede kwaliteit pasta én een goede pesto dan serveer je in een handomdraai een lekkere en gezonde maaltijd. In Nederland is pesto razend populair en wordt pesto ook gebruikt voor op de toast, als saus bij vlees (denk aan carpaccio) als smaakmaker op de pizza of als beleg op broodjes.
Pesto kiezen
Wij bieden u een brede keuze aan, van pesto met vis, tot vegetarische pesto, van zeer pittig (Pesto Etna) tot mild. Wilt u advies? U kunt ons gerust mailen wij helpen u graag.