Pesto van pistachenoten uit Bronte- Pesto Pistacchio Bronte DOP
Smeuïge pistache smaak
Saus voor pasta, garnering voor vlees en vis
Inhoud:- 200 gram
Lees meer.
Deze pesto pistache is een typisch Siciliaanse pesto om te serveren met pasta. Maar deze pistache pesto wordt ook gebruikt om pasta's (de primi piatti) en sauzen te kruiden of van extra smeuïge smaak te voorzien. De pesto bevat alle goede eigenschappen van de pistache. Daarnaast voegt het, naast zijn heerlijke smaak, ook goede eiwitten toe aan bijvoorbeeld een pastagerecht. Dus niet alleen een bijzondere delicatesse, maar ook nog eens heel gezond.
Inhoud | 200 gram |
Porties | 5 -6 |
Ingrediënten | de beste pistachenoten uit Bronte, zonnebloemolie, zout en zwarte peper |
Gebruik | door de pasta en als saus bij vleesgerechten |
Deze pesto is gemaakt van pistachenoten uit Sicilië en van pistachenoten uit Noord-Afrika. De smaragdgroene pistachenootjes uit Sicilië staan in de gehele wereld bekend om hun uitstekende kwaliteit. Dit is onder meer te danken aan het feit dat de pistache alleen in de oneven jaren wordt geoogst. Zo wordt de kwaliteit van de pistache behouden. Maar de bijzondere smaak is ook te danken aan de vulkanische gronden van de Etna. De minerale zouten uit deze bodem geven de extra fijne smaak. Pistache is een plant die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. De Arabieren zorgden lang geleden voor de verspreiding op Sicilië. De Bronte pistache staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt wereldwijd gewaardeerd. Dit komt dankzij de kwaliteit van de planten en de omgeving, zoals het ideale klimaat, de lavagrond, de hoogte (de bomen groeien op zon 400 - 700 meter boven zeespiegel) en gunstige temperaturen.
Zeer gezond
Unieke smaak van pistache uit Sicilië Bronte
Smeuïge smaak
U kunt deze pesto met pistache gebruiken bij veel gerechten. De Sicilianen gebruiken de pesto voornamelijk door de pasta. Bijvoorbeeld met een beetje verse ricotta kaas of met garnalen. De pesto wordt ook veel gebruikt als saus bij vleesgerechten als ossenhaas, entrecote, geroosterde kalkoen, e.d.
PESTO RECEPT
Pasta met pesto van pistache en garnalen (4 personen)
Benodigdheden:
- 320 gr. pasta (bijvoorbeeld Fusilli, Busiata of Casarecce)
- 130 gr. pesto pistache
- 200 gr. verse garnalen
- 6 - 7 kleine tomaatjes
- 1 teentje knoflook
- Half kopje droge witte wijn (om te koken)
- Gehakte pistachenoten
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereiding:
1.Verwarm wat olijfolie in de pan met 1 teentje knoflook. Als je wilt dat de smaak van knoflook niet te overheersend is kun je deze ook gelijk weer uit de pan verwijderen.
2.Doe de verse garnaaltjes in de pan met een half kopje witte wijn. Dit heeft maar 5 minuutjes nodig. Als de garnaaltjes bevroren zijn heeft het 10-15 minuten nodig om te koken en doe je de witte wijn pas op het laatst in de pan (als het water in de pan is verdampt). Kook de garnaaltjes op laag vuur en voeg een beetje zout en peper toe.
3.Snijd de tomaatjes in vieren en doe deze in de pan met de garnaaltjes. Laat het geheel nog eens 5 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
4.Kook ondertussen de pasta al dente en voeg zout toe. Giet af (maar bewaar altijd wat kookvocht!) en meng de pasta in de pan met de saus en de garnaaltjes.
5. Doe daarna de pesto pistache erbij met 2 of 3 eetlepels kookvocht. Roer het geheel op laag vuur rustig door elkaar.
6.Strooi als laatste wat fijn gemalen pistachenoten over de pasta ter versiering op het bord.
Om de kwaliteit zo goed mogelijk te houden is het aan te raden deze pesto uit de buurt van licht en warmte te houden. De pesto pistache is 12 maanden houdbaar. Na opening is het goed een scheutje olijfolie over de pesto te doen en het in de koelkast weg te zetten. Zo blijft de pistache, eenmaal geopend, extra lang goed.
Bijna de helft van de pistachenoot bestaat uit vet. Uit onderzoek blijkt echter dat niet al dit vet door het lichaam kan worden opgenomen. Hierdoor bevat de pistachenoot minder energie dan elke andere nootsoort. Bovendien bestaat een groot deel van het aanwezige vet uit het onverzadigde ‘goede’ vet. De pistachenoot verlaagt door zijn gunstige vetsamenstelling het cholesterolgehalte in het bloed. Door een laag cholesterolgehalte, neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Cholesterol is een vetachtige stof. Het slechte type cholesterol zet zich af tegen vaatwanden. Langdurig hoge waardes vergroten de kans op verstopping van de bloedvaten.
Pistachenoten bevatten ook veel fosfaat. Fosfaat zorgt voor de stevigheid van de botten en tanden. Ook is fosfaat een onderdeel van het DNA. DNA is de basis van alles wat leeft en zit in de celkern van elke cel. Het bevat het erfelijk materiaal. Veel enzymen bevatten fosfaat als bouwsteen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties in het lichaam versnellen.
Pistachenoten bevatten ook de mineralen magnesium, ijzer, zink en calcium. Ook zit er veel vitamine B1 in pistachenoten. Magnesium speelt samen met calcium een rol bij het behoud van sterke botten en soepele gewrichten. Daarnaast zorgt magnesium voor een goede werking van de spieren, zoals de hartspier. IJzer is in het menselijk lichaam onder andere nodig voor de aanmaak van bloed. Veel enzymen hebben ijzer en zink nodig om te kunnen functioneren. Vitamine B1 is in het menselijk lichaam nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en het goed functioneren van de hartspier.
90% Van de vetten in pistache zijn onverzadigd. De gehelmde en supergezonde noot is rijk aan antioxidanten. Er zitten veel fytonutriënten zoals caroteen en polyfenolen in het pistachenootje. Samen met de ruime hoeveelheid vitaminen uit het B-complex en vitamine E of gamma tocoferol zorgen al deze stoffen voor een beter werkend afweersysteem.
In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine E. Voor vitamine B6 of pirydoxine geldt dat in 100 gram pistaches 131% van de ADH zit. Thiamine of B1 zit met 73% in pistachenoten. Andere vitaminen in het pistachenootje zijn: vitamine A(18%ADH), vitamine B11 of foliumzuur(13%ADH), riboflavine(12%ADH), niacine of B3(8%ADH) en vitamine C(8%ADH). Het is vrij uniek voor een voedselproduct om alle belangrijke vitaminen in ruime hoeveelheden vertegenwoordigd te hebben.
In alle noten zitten antioxidanten maar pistachenoten spannen de kroon. Ze bevatten de meeste antioxidanten onder de noten. Antioxidanten zijn goed in het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen op meerdere manieren voor ziekten zorgen. Vrije radicalen richten cel schade en DNA-schade aan.