Extra vergine olijfolie
De meeste olijfolie komt uit het Middellandse Zeegebied. Vaak wordt de term extra vergine op dit vloeibare goud geplakt. Maar wat houdt dat in? Extra vergine betekent dat de olijfolie gekeurd is, aan bepaalde regels voldoet en daarmee van hoge kwaliteit is. De beste olijfolie is dan ook extra vergine. En wordt rond november in Sicilië geoogst. Wat deze olijfolie bijzonder maakt is dat de beste olijven binnen een dag na het plukken worden geperst, de zogenaamde eerste persing. De olijfolie heeft dan een lage zuurgraad, een volle zachte smaak en er zijn geen extra stoffen zijn toegevoegd. Extra vergine olijfolie zit vol vitamine E en antioxidanten. Dat is cholesterolverlagend en ook goed voor hart en bloedvaten. Het is dus puur, smaakvol en gezond!
Gebruik extra vergine olijfolie
Gewone, lees goedkopere, gefilterde, olijfolie is ideaal om mee te bakken en te wokken. Bij extra vergine olie kan bij sterke verhitting soms een wat bittere smaak ontstaan. Dit komt doordat het ongeraffineerde of ongefilterde olie is met veel meer deeltjes (die voor smaak zorgen!) die kunnen verbranden. Daarom is het beter om in gewone olijfolie te bakken. Extra vergine olijfolie uit Sicilië heeft een meer uitgesproken smaak en kun je beter puur gebruiken. Dus door de pasta, salades, over gegrild vlees en om in geroosterd brood in te dippen. Ook kun je het bakken in normale olijfolie doen en net voor het serveren het gerecht besprenkelen met wat druppels extra vergine olijfolie. Hierdoor komen de aroma’s nog sterker naar boven, heerlijk! Om de smaak goed te houden bewaar je olijfolie altijd donker en koel.
Olijfolie kopen
Goede olijfolie bestellen kan nu eenvoudig online. Afhankelijk van de oogst, kunt u vrijwel het hele jaar door olijfolie bestellen. En als u vóór 15:00 uur besteld heeft u het al binnen 1 à 2 dagen in huis. Extra vergine olijfolie mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. En voor de liefhebbers is er ook olijfolie met toegevoegde stukjes truffel: truffelolie.