Extra vergine olijfolie uit Sicilië met I.G.P.-label, uitsluitend verkregen uit Nocellara Etnea,
oorspronkelijke variant van de Etna-vulkaan, van oude olijfbossen gekweekt op vulkanische grond
Intense en fruitige olie
Inhoud 500 ml
Lees meer.
Extra vergine olijfolie uit Sicilië I.G.P. , MONOCULTIVAR NOCELLARA ETNEA is qua kleur groen met tonen van goud op het moment van oogst, daarna gefilterd. Geur: intens en fruitig met hints van vers gemaaid gras, kardoen en groene amandel. Smaak/aroma: aanhoudend bitter en kruidig in balans met de fruitige tonen
Een olie die alleen wordt verkregen uit 100% Nocellara olijven, de autochtone variant van de Etna-vulkaan, van oude olijvenbosjes gekweekt op vulkanische grond. Oogstperiode is van 15 oktober tot 15 november en de olijven worden direct in de eigen olijfoliemolens van Frantoi Cutrera verwerkt.
Zuurgraad
0,19%
Gebruik
zeevruchten, gegrilde groenten, gegrilde inktvis, verse geitenkaas en voor de kenner breder inzetbaar
Over Frontoi Cutrera
In Chiaramonte Gulfi, een klein dorpje in het zuidoosten van Sicilië, houdt de familie Cutrera zich al ongeveer een eeuw bezig met de productie van extra vergine olijfolie. De extra vierge olijfolie IGP Sicilia van Frantoi Cutrera is geboren uit liefde voor het land. Wat ons opwindt aan deze multivariëteit is de territorialiteit die wordt losgelaten in de mond en de geur: Cutrera's IGP Sicilia is de eerste Sicilië IGP-gecertificeerde olie die perfect de "Siciliaanse aard" van oorsprong tot uitdrukking brengt, omdat deze wordt verkregen uit de beste inheemse cultivars Siciliaans, Biancolilla en Nocellara del Belice.
Historie
1906 Documenten laten zien hoe de familie zich al toelegde op de teelt en verzorging van olijfbomen in Chiaramonte Gulfi, een gebied waar deze bomen al duizenden jaren spontaan groeien. Hier werd een van de meest gevierde DOP's ter wereld geboren. In dat jaar beheerde de Cutrera ook een molensteen voor de verwerking van lokale druiven tot most.
1930
Naast de teelt van olijfbomen begint de activiteit als oliemolenaar. De familie Cutrera beheert een van de oliemolens van de grootgrondbezitters in het gebied, en in de daaropvolgende decennia hebben zij zich gewijd aan het malen van de olijven met molenstenen, persen en de hulp van muilezels.
1979
Giovanni, stamvader van de huidige familie, besluit dankzij zijn ervaring de sprong te wagen: met de hulp van zijn vrouw Maria opent hij zijn eerste oliemolen en stelt deze ter beschikking van kleine en grote olijvenproducenten in de omgeving.
1999
De familieoliemolen werkt en is ook een van de grootste in de omgeving, dus Giovanni besluit een tweede oliemolen te openen. Zijn kinderen staan nu naast hem: Maria, de oudste, Giusy, en Salvatore, de jongste, helpen hem verder te kijken dan de lokale markt en zich te concentreren op de productie van hoogwaardige olie. Zo werd hij een van de promotors van het proces voor het verkrijgen van het DOP-merk Hyblaean Mountains.
2001
Het bedrijf is nu in handen van Maria, Giusy en Salvatore die de kleine familiefabrieken omvormen tot een modern en ambitieus bedrijf, en de eerste erkenning komt: de prestigieuze Ercole Olivario-wedstrijd beloont de olie voor de eerste keer. Het behaalt de eerste plaats, als nieuw product in de categorie ‘intense fruitig’. Het zal de eerste zijn van de ruim 650 prijzen die de oliën van Frantoi Cutrera de afgelopen 20 jaar hebben gewonnen.
2012
De nieuwe generatie, de zesde, de drie broers sluiten zich aan bij het managementteam, zij brengen nieuw levensbloed en energie en besluiten de productie te diversifiëren: zo wordt de lijn van Segreti di Sicilia-recepten (De Segrets van Sicilië) "zoals het ooit was" is geboren, om de Siciliaanse gastronomische traditie te vieren.
2018
De visionaire aanpak en het besef om altijd te kunnen verbeteren, leven te geven aan een ander project, de ambitieuze bouw (in 2021) van een nieuwe productie-installatie met een ultratechnologische molen, uniek in de wereld, met als doel de activiteit efficiënter, terwijl de kwaliteit wordt verbeterd en de impact op het milieu wordt geminimaliseerd.
Vandaag
Elke dag blijft Frantoi Cutrera de resultaten consolideren en vooruit kijken, in de overtuiging dat uitmuntendheid geen bestemming is, maar een pad van voortdurende groei. Door de kostbare erfenis te verzamelen de voorgangers hebben nagelaten, bestaande uit principes, waarden en kennis, zetten we het innovatieve werk voort dat hen vandaag de dag in staat stelt de olie uit het Hyblaean-gebergte naar meer dan 50 landen over de hele wereld te brengen.
Awards
Frantoi Cutrera staat altijd op het podium van de belangrijkste nationale en buitenlandse competities. Voortdurend aanwezig in de prestigieuze FLOS OLEI-gids die de beste extra vierge olijfolie op internationaal niveau monitort. Vaste finalisten in de prestigieuze Ercole Olivario-competitie en 6-voudig winnaars in de verschillende categorieën. Eerste plaats in 2019 op de Sol d'Oro van de Sol salon in Verona, waar ieder jaar de laatste selectiefase wordt behaald.
Frantoi Cutrera heeft de finale bereikt en minstens één keer alle nationale en internationale competities voor de beste olijfolie gewonnen, van de Olijfolie Competitie in Los Angeles tot de Feinschmecker Olivenöltest - Olio Award in Zürich.
De olijfolie is altijd aanwezig in de belangrijkste gastronomische gidsen, zoals Slow Food en Gambero Rosso, die ons ook de prestigieuze Ster hebben toegekend omdat gedurende tien opeenvolgende jaren de prestigieuze Three Leaves voor productkwaliteit hebben behaald.