Gemaakt van olijven uit het gebied Canino (Lazio), net over de grens met Toscane.
Eerste persing, koudgeperst.
Ideale olie voor allround koken en wordt ook aanbevolen om mee te bakken.
Oogst :2024-2025
Inhoud: 500 ml
Lees meer.
We hebben gekozen voor deze olijfolie omdat de olijfolie uit Canino bekend staat om zijn intens fruitige smaak en daarmee echt een andere olijfolie is dan de olie die bijvoorbeeld afkomstig is uit Lazio of Sicilië. Niet voor niets kiezen vele restaurants juist voor de olijfolie van Frantoio Archibusacci.
Op nationaal niveau is Canino dan ook bekend als Città dell’ Olio. De olijfolie van Canino heeft een uitstekende kwaliteit en heeft zelfs een DOP certificaat. Sinds 1939 heeft hier ieder jaar in december een Sagra dell’ Olio plaats. Het is de eerste sagra voor olijfolie die ooit in Italië werd gehouden.
Koudgeperste extra vierge olijfolie, dat wil zeggen het hele proces van persen, malaxeren, extraheren en centrifugeren, vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur die in alle fasen niet boven de 27 graden Celsius uitkomt. Door koude extractie behoudt de olie zijn organoleptische kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van de olijfvrucht.
Toepassing: het is een ideale olie voor allround koken en wordt ook aanbevolen om mee te bakken Classificatie: Extra vierge olijfolie rechtstreeks verkregen uit olijven en uitsluitend door mechanische processen in Italië uit in Italië geteelde olijven
Over Frantoio Archibusacci.
Het bedrijf werd eind negentiende eeuw opgericht door Arturo Archibusacci. Deze voorvader was een ondernemende man uit Livorno, afkomstig uit een familie van "oliemakers en houtskoolbranders" die naar Canino verhuisde en besloot zich te concentreren op de productie van olie. Hij huurde verschillende lokale oliemolens, waaronder de historische - eigendom van de Torlonia Prinsen - in het La Ferriera-gebied, aangedreven door waterenergie. Hij bracht een reeks productieve commerciële contacten tot stand, vooral met Toscane, die het noodzakelijke uitgangspunt vormden voor de aankoop in 1935 van de huidige oliemolen in Via del Boschetto, een van de eerste in het Viterbo-gebied die door elektriciteit werd aangedreven.
Het bedrijf werd voortgezet met zijn zoon Giovanni, die in 1965 roestvrij staal gebruikte in alle verwerkingsfasen voor de Archibusacci-oliemolen, de eerste in Italië.
Intussen werd Canino-olie steeds meer gewaardeerd, de vraag groeide en daarmee ook de olijvenproductie.
In 1975 werd het bedrijf uitgebreid, waarbij een nieuwe centrifugaalextractie-installatie werd toegevoegd aan de traditionele steenmolen
In 1988 kocht onze vader Arturo de huidige oliemolen in het Chiusaccia-gebied en in 1999, toen de certificering werd verkregen, begonnen we met de productie van Canino DOP Extra Vierge Olijfolie.
In 2018 is er een generatiewisseling in het management van de MILL, sinds 1888, en we zijn in de vijfde generatie, met een generatiewisseling van vader op zoon. Dat gebeurde ook in 2018, toen Giovanni het stokje overnam van zijn vader Arturo.
Giovanni wordt door zijn zus Silvia ondersteund met nieuwe ideeën en initiatieven om gelijke tred te houden met de steeds veranderende tijden.
2023 is een jaar vol technologische innovaties in de oliemolensector, te beginnen met het vernieuwen van het schoonmaken en wassen van olijven met nieuwe geavanceerde machines die het milieu respecteren en beschermen.