Landbouw is een van de grootste economische hulpbronnen van Sicilië dankzij de variëteit en kwaliteit van de productie.
De teelt van citrusvruchten is bekend en levert sinaasappelen, citroenen, mandarijnen, mandarijnen, bergamots, citroenen en grapefruits van grote waarde op. De Siciliaanse fruitteelt omvat onder meer cactusvijgen, watermeloenen, dadelpruimen en mispels. Groenten zijn altijd de basis geweest van de regionale landbouw, zoals de beroemde Pachino-cherrytomaatjes. Onder de gedroogde vruchten vallen amandelen, hazelnoten en pistachenoten (de Bronte wordt gewaardeerd) op door hun kwaliteit en vormen de basis van veel zoetwaren.
De vulkaan De Etna
In het heuvelachtige gebied van de hellingen liggen de wijngaarden waaruit de Etna DOC-wijn wordt geproduceerd. Pistachenoten en aardbeien gedijen aan de westkant van de vulkaan, uniek vanwege hun smaak en kleur vanwege de typische aard van het gebied en het microklimaat. Een andere opmerkelijke productie is die van peren en perziken.
De opmerkelijke rijkdom van de bodem heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van een zeer rijke landbouwvariëteit, vooral in het noordoostelijke deel van de vulkaan, dankzij het bijzondere microklimaat dat werd gecreëerd door de nabijheid van de Ionische kust: talrijke specialiteiten, waaronder bijvoorbeeld de rode kers uit de Etna, walnoten en pinda's van de hoogste hoogten. Dit alles vertegenwoordigt een erfgoed dat nog steeds niet volledig wordt geëxploiteerd, waar het beschermde gebied van het Etna-park in de toekomst niet meer zonder zal kunnen.