Sicilië in 6 dagen - deel II
Dag 3: Tifeo, god van (ge)donder?
Dit is dag dat het bewolkt is en een graadje of 20. Ja ja, het is die dag in Nederland warmer. We besluiten de Etna te gaan verkennen. Na een aantal kraters te hebben beklommen en genoten te hebben van een geweldig uitzicht over het eiland, sluiten we af met koffie. Op de Etna horen we ondertussen vreemde geluiden… De vulkaan is nog steeds actief maar we kunnen het geluid niet plaatsen. Misschien toch Tifeo, de god die in de Etna leeft? Gelukkig laat hij ons met rust en kunnen we ons weg vervolgen naar Catania. We slenteren door oude straatjes en pakken de laatste zonnestralen mee op het terras. Na het laatste Messina biertje, wat tegenwoordig ook al van Heineken is, worden we door de vriendin van Tobias, Irene, opgepikt. Zij neemt ons mee naar een hostel met een uitstekend restaurant. Op de trappen buiten op straat eten we allerlei soorten zeevruchten en vis. Helaas was de pasta nero di seppia al op toen wij aankwamen. Dus moeten we toch nog een keer terug. Vervelend. ’s Avonds ontmoeten we vrienden en collega’s van Tobias in club MA. Het is opvallend druk voor een zondagavond en de lokale DJ en coverband zorgen ervoor dat niemand wil dat het maandag wordt.
Dag 4: Dag van de Arbeid
De werkweek is begonnen, ook voor ons. Vandaag staat in het teken van een ronde langs onze leveranciers. Nieuwe contacten, maar ook ‘oude bekenden’ zullen de revue passeren. Onze dag begint bij Michele, die uitgebreid vertelt over pistache. Met veel passie en trots legt hij het verschil uit tussen de pistache uit Bronte (die van zeer hoge kwaliteit is) en pistache uit bijvoorbeeld Turkije en Tunesië. Zo herken je Bronte pistache aan de helder paarse en groene kleuren en heeft het minder zout dan zijn Arabische familieleden. Ook maakt hij ons duidelijk waarom deze pesto pistache zo kostbaar is. Bronte pistache staat hoog aangeschreven in de culinaire wereld en is vrij schaars. Bovendien heb je behoorlijk wat noten nodig om de pesto te maken. Maar het resultaat mag er zijn, een onwijs smeuïge pesto die smaakvol en gezond is, net zoals de Italiaanse keuken!
Aan het eind van de ochtend duiken we de pastawereld in. Op Sicilië kom je regelmatig de oudheid tegen, van amfitheaters tot eeuwenoude havens. Maar tegenwoordig ook eeuwenoude pasta: Sicilianen gaan terug in de geschiedenis en gebruiken steeds vaker Siciliaanse oertarwes voor het maken van pasta. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle (Italiaanse) supermarktpasta’s die gemaakt worden van, grotendeels, gemodificeerd tarwe uit Canada. We sluiten de dag af met een late lunch bij onze vriend Francesco van Gambino Vini. Op een van de mooiste plekken op de Etna brengt deze familie al generaties langs voortreffelijke Siciliaanse wijn voort. De hele collectie komt langs en wordt vergezeld met uitstekende antipasti. Met een rondleiding door de nieuwe wijnkelder sluiten we de dag af.
Binnenkort deel 3.