Hoe "koud" wordt koudgeperst?
Ik krijg vaker de vraag gesteld of onze olijfolie koudgeperst is. In het kort: JA.
Maar ik wil graag uitleggen waar deze vraag vandaan komt. Er zijn verschillende kwaliteiten olijfolie te koop waaronder extra vergine, vergine en pomace. Wij verkopen uitsluitend extra vergine olijfolie. Dit is namelijk de allerbeste olijfolie. Deze heeft een zuurgraad van niet meer dan 0,8 procent en mag de titel extra vergine olijfolie voeren als de smaak goed (zonder fouten) wordt bevonden en als ze de tests in het laboratorium heeft doorstaan. Dus een zuurgraad van niet meer dan 0,8 procent. De smaaktest is puur gericht op fouten (niet te zuur, niet bitter etc, ), een goede smaaktest wil niet zeggen dat je de olijfolie dan ook lekker moet vinden.
Dat blijft uiteindelijk dan ook een kwestie van smaak. Extra vergine olijfolie is per definitie van de eerste persing, in het verleden werd de uitgeperste brij nog een keer verhit om zodoende de laatste restjes olijfolie op te vangen. Nu wordt er gewerkt met hoogwaardige machines die alle olijfolie weten te persen uit deze eerste persing. Doordat de temperatuur beneden de 27 graden blijft, vindt er geen oxidatie plaats. Vandaar de term koudgeperst.
Om een top kwaliteit olijfolie te maken is het belangrijk dat de geplukte olijven zo snel mogelijk worden verwerkt tot olie. De temperatuur van de olijven mag beslist niet boven de 27 graden C. komen, want...oxidatie. Dat betekent dat de aanvoerroutes zeer kort moeten zijn, van olijfboomgaard tot olijvenpers, alles moet snel verwerkt worden. De Siciliaanse olijfolie welke wij verkopen wordt gemaakt van de beste olijven en zeer snel verwerkt in de eigen hypermoderne persen. De trots van Sicilië verkrijgbaar bij Amesi.
En nu weet u hoe koud koudgeperst wordt.