Aperitivo; Een culinaire Italiaanse traditie
Aperitivo; Een culinaire Italiaanse traditie.
Genieten van een drankje en Italiaanse borrelhapjes aan het eind van de middag. Hiervoor treffen de Italianen elkaar bij de bar. Bijkomen van de werkdag en als opwarmer voor het diner. Het is een traditie die je in bijna alle Italiaanse steden vindt en die je zeker niet mag missen
's Avonds rond een uur of 7 start de Aperitivo. Het is niet gemaakt om het diner te vervangen, want dat doen ze vaak pas tegen een uur of 8 of 9, maar om te socialiseren en ontspannen van de werkdag en de eetlust op gang te brengen.
De Oorsprong
De aperitivo is oorspronkelijk ontstaan in Turijn maar inmiddels vergroeid met de hele Italiaanse cultuur. De meeste Italianen zien Antonio Benedetto Carpano als de uitvinder van de aperitivo. Hij is namelijk de uitvinder van vermouth, een drankje, geschikt om de eetlust op te wekken. Maar ook de Aperol Spritz, Campari Soda, Negroni of een gewoon koud biertje is niet weg te denken. Het bitter zoete laat de iets wat zoutere hapjes daardoor perfect combineren
Net als alle Italiaanse gerechten, hangt de invulling van de aperitivo af van in welke streek of stad je bent. Steden als in Milaan en Turijn hebben een zeer levendige aperitivo uitgebreide cultuur, maar hoe zuidelijke je gaat, zal deze traditie een andere invulling krijgen.
Niet naar Italie…
Maar je hoeft niet naar Italië voor een echte Aperitivo. Dat kan gewoon thuis met een lekker drankje samen met lekkere borrelhapjes. AMESI.nl heeft heerlijke delicatessen om deze Aperitivo compleet te maken.
Een kleine greep uit ons assortiment die een Aperitivo tot een succes zullen maken.
Taralini : Een snackje uit Puglia, de regio die de hak van Italië vormt. Het zijn hartige, krokante crackers die gedraaid zijn in de vorm van ringetjes of lusjes.
Tapenades: Tapenades van groene en zwarte olijven is veelal bekend. Maar een tapenade wilde venkel, truffel of aubergine of kent u de tapenade van tonijn met sinaasappel? Fantastische tapenades met een prachtige smaak.
Groene en zwarte olijven, ook de hoog gewaardeerde Tagiasca olijf uit Ligurië die door zijn kleine omvang extra wordt gewaardeerd.
Ansjovisfilet een beetje gezout
Mais en notenmix: Mais met zeezout of met peper, nootjes met truffel
Dipstengels; ook wel de spaccatini kunnen niet ontbreken bij een Aperativo. Zeker in combinatie met een van deze heerlijke tapenades.
Toastjes; de heerlijke knapperige crackertjes net als de dipstengels een goede aanvulling op de borrelplank.
Zodra de borrelplank is gevuld, kunt u ontspannen en genieten van de smaken van Italië tijdens deze aperitivo. Cin cin!